Når BilNytt.no besøker Bilakademiet i Nedre Vollgate i Oslo sentrum, blir vi møtt av et klasserom med 30 engasjerte elever som er på sin første fysiske samling med Andreas Edvardsen.
Han overtok Bilakademiet i 2018 som hjelper bilbransjen med rekrutteringen av nyutdannede bilselgere, som etter gjennomført studie skal ha en godt utrustet verktøykasse med kompetanse innenfor bilsalg.
Det som er speiselt med det siste kullet er at det er ni kvinner som deltar, noe som betyr at kvinneandelen har økt med hele 400 % fra forrige kull.
Det er en god grunn til at Bilakademiet har lagt tydelig vekt på mangfold når de rekrutterer studenter:
- Vi opplever at mange av bilforhandlerne som kontakter oss ønsker seg flere kvinnelige bilselgere, sier Edvardsen til BilNytt.no.
- Bilbransjen har blitt mye mer bevisst på en god kjønnsbalanse og vi får svært gode tilbakemeldinger på at de både oppnår bedre arbeidsmiljø og gode resultater med dette, sier Bilakademiet-sjef Andreas Edvardsen.
«Skjulte tiltak»
Bilbransjen har de siste årene hatt fokus på mangfold og gjort en rekke tiltak for å øke kvinneandelen, som ifølge Arbeidsmiljøportalen har vært på lave 9 %.
Når BilNytt.no møter de ni kvinnelige studentene på vårens kull, er det ingen av dem som opplever at de har kommet på grunn av tiltak som er gjort.
De fleste svarer at de er interessert i bil og at bilbransjen virker som en spennende bransje.
Men det er ikke helt tilfeldig at Bilakademiet opplever en betydelig større pågang fra kvinner som ønsker å bli fremtidens bilselgere, skal vi tro Andreas Edvardsen.
Bilakademiets leder har nemlig jobbet litt for å tiltrekke seg flere kvinnelige studenter:
- Mangfold er noe vi i Bilakademiet er opptatt av når vi markedsfører oss, og vi bruker kvinnelige bilselgere som rollemodeller i våre kampanjer så ofte vi kan, forklarer Edvardsen til BilNytt.no.
Det har gitt resultater, samtidig som at Edvardsen innrømmer at bilbransjens ønske om økt mangfold senker terskelen for at kvinner kalles inn til jobbintervju for stilling som bilselger.
- Vi informerer også kvinnene som kontakter oss, og som er nysgjerrige på bilselgeryrket, om at de nesten er garantert å komme på jobbintervju etter studieperioden dersom de gjør en god innsats, sier Edvardsen.
- Tiltakene har medført at vi har rekordmange kvinnelige studenter i det siste kullet og vi har faktisk økt andelen fra forrige kull med 400 %, sier Andreas Edvardsen til BilNytt.no.
Les kommentaren: Kvinner i bilbransjen: - Det mangler heldigvis ikke på gode forbilder
- Krevende og spennende arbeid
Bilakademiet har siden 1995 utdannet bilselgere fra hele landet, hvor elevene går gjennom alt de trenger i teori og praksis for å bli profesjonell bilselger.
I snitt er det 100 studenter som gjennomfører bilselger-studiene hvert år, opplyser Edvardsen.
Studiene foregår enten med fulltids dagskole i klasserom i Oslo, eller med delvis nettbaserte studier med fysiske samlinger der studenter deltar fra hele landet.
Tonje Koteng gikk ut av fulltidsstudiet i Bilakademiet våren 2021, og hun har nå jobbet ett og et halvt år som salgskonsulent i BMW- og Mini-forhandleren Bavaria Oslo.
Der er hun eneste kvinnelige bilselger. Selv hevder hun at erfaringen fra Bilakademiet gjorde at hun aldri var redd for å begynne i en mannsdominert bransje.
- Og det var det heller ingen grunn til. Jeg har følt meg velkommen siden første dag på jobb, sier Koteng til BilNytt.no.
- Jeg tror det også har vært fint for de andre her at det ble litt mer mangfold på arbeidsplassen, sier Tonje Koteng til BilNytt.no.
- Selv om jeg også må anerkjenne at jeg trives veldig godt med å jobbe med menn.
- Det er helt klart plass til flere kvinner i bilbransjen og jeg hører at det er noe de er på jakt etter også i Bavaria. Men det handler selvsagt også om å velge de som passer best til jobben.
Tidligere jobbet Koteng som ernæringsveileder i mange år og trivdes godt med å jobbe med salg og mennesker.
Da hun aktivt begynte å lete etter muligheter i bilbransjen, som er en bransje hun synes virket spennende, så hun på Bilakademiet som en god vei inn.
- Jeg lærte mye under studieperioden med Bilakademiet, og jeg kan si at jeg følte meg trygg med en gang jeg kom inn i jobben hos Bavaria, sier hun.
- Det er ganske likt et vanlig selgeryrke, hvor det handler om å se personen og å følge opp kundene. Det å få gode tilbakemeldinger fra kundene om en god kundeopplevelse er motiverende.
- Er det noe som har overrasket deg?
- Det er mye krevende og spennende arbeid som ligger i det å være bilselger, sier hun og kan selv vise til gode resultater i løpet av sin tid i Bavaria Oslo:
I løpet av den korte tiden har hun etablert seg som en av de beste selgerne på anlegget.
Kvinnandelen var på 30 % i Bilakademiets nettkurs denne våren, og ved et av de fysiske oppmøtene nylig deltok ni kvinner.
Siw Kathrine Kaasa (t.v) og Ellen Kristiansen er to av studentene på Bilakademiets nettstudier denne våren.
Felles bilinteresse og variert bakgrunn
Under besøket i klasserommet i Oslo treffer BilNytt.no 30 engasjerte elever som alle viser interesse for bil og bilbransjen.
De forteller til BilNytt.no at det er veldig spennende å kunne dele erfaringer med andre som deler de samme ambisjonene som de selv har.
Foran klassen holder Magnus Groseth fra Fleks og K Bil et foredrag, og de fleste er både engasjerte og følger nøye med på erfaringene som meddeles fra en som har vært på litt av en reise i bilbransjen de siste årene.
Charlotte Engebretsen jobber i dag som salestrainee hos Albjerk Bil i hjembyen Drammen, og har meldt seg på Bilakademiet for å skaffe seg ytterligere kompetanse i yrket som bilselger.
- Jeg begynte hos Albjerk i februar, sier Engebretsen til BilNytt.no.
Hun har tidligere erfaring som butikksjef og føler seg trygg i selgeryrket. Samtidig sier hun at bilinteressen har vært der siden hun var liten.
Nå er målet å sikre seg en fast jobb som selger, og aller helst i Albjerk Bil.
- Det er veldig spennende å få muligheten til å jobbe med det jeg liker best. Nå ønsker jeg å få mer erfaring og å bli trygg i faget, sier Charlotte Engebretsen.
- Hvordan opplever du bilselgeryrket så langt?
- Det er kjempeartig, og jeg trives veldig godt hos Albjerk, svarer Charlotte Engebretsen og fortsetter:
- Men jeg må også innrømme at det var litt skummelt i starten, da jeg er ung og jente. Jeg var spent på hvordan det er å jobbe i en bransje som er så mannsdominert.
- Men det har gått over all forventing og jeg har blitt tatt imot på en så fin måte av både kolleger og kunder. Jeg tror mange synes det er positivt å møte en kvinnelig bilselger i salgslokalene, sier Engebretsen.
- Hos Bilakademiet får vi være sammen med andre som også er interesserte i å oppnå det samme, sier Charlotte Engebretsen (t.h) til BilNytt.no. Her sammen med Lina-Emilie Gran (t.v) og Ingrid Shirin Dahl, som også er deltakere på Bilakademiets nettstudier.
Også Giulia Korobzcuk har allerede erfaring fra bilbransjen, og ser nå etter nye muligheter i samme bransje:
- Jeg har jobbet ett år som klargjører hos Bilia i Stjørdal, sier Korobzcuk til BilNytt.no.
- Men jeg har skadet meg og så etter andre muligheter til å fortsette i bilbransjen, sier hun og forteller at Bilakademiet fremsto som en god mulighet.
- Jeg må si at selgeryrket virker veldig givende, sier Giulia Korobzcuk (t.h). Her sammen med Caroline Larsen (t.v) og Melina Kverneland, som også er studenter på Bilakademiets nettkurs.
- Plass til flere kvinner
Mats Larsen jobber til daglig som selger i bruktbilforhandleren Fana Bilforretning i Bergen.
Han har store drømmer om å ta over etter sin far, Cato Larsen, som driver bilforhandleren i dag.
Han har meldt seg på nettstudiet til Bilakademiet og var positivt overrasket over antallet kvinner som deltok da han dro til Oslo i mai:
- Det er ingen kvinner som jobber i Fana Bilforretning i dag og det er helt klart at vi har plass til noen også her, sier han til BilNytt.no.
- Det er positivt og artig å se at det er så mange som er interesserte, sier Larsen.
- Jeg har vokst opp i en bilforretning. Jeg har gått og trasket i Fana Bilforretning siden jeg var en liten gutt.
- Målet med å studere på Bilakademiet er for å lære nye ting, få litt ny input og implementere noen nye spennende taktikker. Det er alltid ting man kan bli bedre på, sier Larsen.
- Hva er det beste med å være bilselger?
- Det er noe med å signere den kontrakten du har jobbet så hardt for. Det er avhengighetsskapende. Du vil bare selge mer og mer og mer...
Les kommentaren: Kvinner i bilbransjen: - Det mangler heldigvis ikke på gode forbilder
Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Karoline Sandvik Hernar | Knut Moberg | Knut Moberg d.e | Martin Mørk | Jon Winding-Sørensen | Petter Knutsen Bjørkelo
Følg BilJobb.no på LinkedIn