BilNytt.no-kommentar
Atle Falch Tuverud

BilNytt.no har lenge spurt Møller-ledelsen når skal de gjøre noe stort i det norske forhandlernettet. Vi har blant annet spurt om oppkjøp av norske Porsche-forhandlere

I går kunne konsernet melde: «Møller Bil investerer tungt i forhandlernettverket i Oslo»

Det er en underdrivelse.

Hvis vi ser bort fra at Møller Bil gikk fra å være 50 %-eier til 100 %-eier i Rogaland da de løste ut Fjetland-familien i fjor – som kun var et spørsmål om tid – er det ikke noe som kan måle seg med overtagelsen av milliard-butikken Erik Arnesen Bryn i Norge.

Møller har vel ikke kjøpt noe større i det norske forhandlernettverket – siden de nesten fikk kjøpe Albjerk Bil for mange år siden. 

Erik Arnesen Bryn har 130 ansatte og omsatte i fjor for rundt 1,1 milliarder kroner.

Det var helt tydelig at Thoner-familien ikke ønsket å selge Erik Arnesen Bryn:

«Vi har alltid hatt et ønske om å drive og videreutvikle vår virksomhet, så det er derfor vemodig å informere om oppkjøpet til våre ansatte og kunder», sa Erik Arnesen-eier Terje Thoner i går og fortsatte:

«Med de endringer som bransjen står overfor ser importøren nå behov for å konsolidere forhandlernettverket i Oslo-regionen».

Møller har tydeligvis fått klarsignal fra produsenten til å bli enda større i eget forhandlernettverk. Kanskje som trinn 1 i en rekke av flere større endringer. 

Erik Arnesen har vært et fenomen. Ikke bare i Norge:

Svært få aktører i Europa har forhandlet både Mercedes-Benz og Audi, og knapt noen har forhandlet både Volkswagen Nyttekjøretøy og Mercedes-Benz varebiler. 

Erik Arnesen har attpåtil vært forhandler for Norges to største bilimportører – og det i Norges hovedstad, omringet av både Møllers og Bertel O. Steens egeneide forhandlere.

Det er klart at slikt gjør at man stadig må se seg over skulderen. Det går antagelig utover nattesøvnen. Det er til og med nesten slik at man ikke tør å bli for flink. Man tenker seg kanskje om to ganger før man rekrutterer folk fra de to organisasjonene.

En naturlig utvikling og ekspansjon har hele tiden blitt veid opp mot om man risikerer å «fornærme» – eller å komme «for nærme» – enten Møller Bil eller Bertel O. Steen.

Bertel O. Steens «opprydding» i Nord-Norge fikk stor oppmerksomhet for et par år siden.

Og Erik Arnesen følte nok at det ble enda trangere på Oslo Øst, ikke minst da Bertel O. Steen begynte å snakke om et eiendomsprosjekt på Bryn: Arkitekttegningene av «Primo Bryn» har til og med Mercedes-Benz-logoen tegnet inn – prosjektet er imidlertid fortsatt kun på tegnebrettet.

Bertel O. Steen Detalj ser ut til i stadig større grad å rendyrke seg på Mercedes-Benz (og Smart), Peugeot og Kia. De øvrige Stellantis-merkene ser nå kun ut til å være interessante der andre lokale aktører ikke er sterke nok.

Og FCA er tydeligvis ikke aktuelt for Bertel O. Steen Detalj i nærmeste fremtid i det hele tatt.

Da gir det mer mening at Bertel O. Steen får full kontroll på Mercedes-Benz i hovedstaden, på samme måte som Møller Bil nå får det på sine merker.

Da Erik Arnesen etablerte sitt Mercedes-Benz varebilsenter på Rommen, var det tydelig at et skohorn måtte benyttes for å ikke gå i beina på Bertel O. Steen Detalj – etter at Star Autoco omsider var blitt historie i Mercedes-Benz-nettverket.

Både Harald A. Møller og Bertel O. Steen har passet på å skryte Erik Arnesen opp i skyene som en sunn konkurrent i hovedstaden, og en god benchmark for henholdsvis Møller Bil- og Bertel O. Steen-forhandlerne.

Det skal sies at Erik Arnesen veldig ryddig har skilt virksomheten i to ulike selskap, på ulike lokasjoner i Oslo Øst. 

Erik Arnesen har på grunn av geografien alltid måttet tenke seg om to ganger før de har foretatt seg noe.

BilNytt.no har fått inntrykk av at den ambisiøse ledelsen i Erik Arnesen har passet på å ikke virke altfor ambisiøs.

Likevel har konsernsjef Lars Erik Presterud blant annet innledet bærekraftsamarbeid med Frelsesarmeens Såpa i Møller Medvind-ånd

Konsernet har også bygget et vanvittig stort og fremtidsrettet skade-, lakk- og klargjøringssenter på Langhus – som Møller nå også overtar. Det er et skadeanlegg som også gjør arbeid for Mercedes-Benz-forhandleren Erik Arnesen Helsfyr.

«Vi har en fordel av å ligge i Oslo. Her er konkurransen knallhard», sa den fremoverlente konsernsjefen, Lars Erik Presterud, til BilNytt.no i fjor.

Erik Arnesen sin nye konsernstruktur – med en rekke viktige fellesfunksjoner – hadde ikke vært etablert hvis det allerede forelå planer om selge Volkswagen- og Audi-virksomheten, eller Mercedes-Benz-virksomheten.

Da hadde det gitt mye mer mening å videreutvikle forhandlerne som to separate enheter.

Erik Arnesen-konsernet hadde nok trodd at det var Mercedes-Benz-virksomheten, som har vart siden 1946, som skulle ryke først.

Men etter at agentmodellen ble varslet av Volkswagen AG – har budskapet fra Ulf Tore Hekneby vært helt tydelig: Større regionale aktører.

«Harald A. Møller og Volkswagen-gruppen har samme strategi – nemlig å skape sterke regionale forhandlere og et forhandlernett med størst mulig konkurransekraft», meldte Møller-konsernet i går.

Dette er bare starten. Det vil skje en rekke ting i Harald A. Møllers forhandlernettverk i nær fremtid.

BilNytt.no ser ikke bort fra at kanskje ikke engang Albjerk Bil er stor nok alene, til tross for at også dette konsernet har vokst.

Så spørs det hvilken pris familien Thoner har fått for Erik Arnesen Bryn. Partene er enige om at det skal være hemmelig.

Ja, hvor god pris får man, når importørens budskap er at det ikke er plass til deg i fremtidens nettverk? 

Erik Arnesen har forhandlet Volkswagen siden 1974 – og Audi helt siden 60-tallet.

Nå er det nye tider.
 

Tips BilNytt.no:
Atle Falch Tuverud | Karoline Sandvik Hernar | Knut Moberg |
Knut Moberg d.e | Martin Mørk | Jon Winding-Sørensen | Petter Knutsen Bjørkelo


 Følg BilJobb.no på LinkedIn